Přeskočit na obsah

Likvidace a demontáž eternitu – co je důležité vědět?

Eternit, známý také jako azbestocement, byl v minulosti díky své odolnosti a dlouhé životnosti opravdu rozšířený. Používal se na kde co a najdeme ho na tolika stavbách, že by to člověk ani nespočítal. Dnes už se nepoužívá – obsahuje totiž azbest, který je velmi nebezpečný pro zdraví a dokonce rakovinotvorný.

Při nesprávné manipulaci s eternitem se z něho uvolní azbestová vlákna, která při vdechnutí způsobují vážná onemocnění, včetně rakoviny plic. Není se tedy čemu divit, že většina z nás se strachy chytá za hlavu, když zjistíme, že na domě máme eternit. Jak se eternitu zbavit? Jedině odborně a v souladu s platnými předpisy.

Demontáž eternitu

Správná demontáž eternitu vyžaduje zkušený a certifikovaný tým, který ví, jak na bezpečnou manipulaci s ním a dokáže ho po demontáži i ekologicky zlikvidovat. Při demontáži se musí dodržovat přísné postupy a je nutné použití ochranných pomůcek a speciálních technologií, aby nedošlo k uvolňování nebezpečných vláken do ovzduší.

Po demontáži to ale nekončí. Eternit se musí správně uložit i transportovat. A potom jde na specializovaná zařízení, kde ho legálně a bezpečně zlikvidují. Důležité je, aby firma, kterou si pro tuto práci zvolíte, měla veškeré potřebné povolení a certifikace pro práci s azbestem.

Likvidace eternitu – cena za m²

Cena za m² likvidace eternitu je asi to první, co vás napadne a vyděsí. Celkové náklady na likvidaci se liší od zakázky k zakázce, podle velikosti plochy, přístupnosti objektu nebo i stupně poškození materiálu. Ceny se obvykle pohybují zhruba v rozmezí od 200 do 500 Kč za m², ale konkrétní cenová nabídka vždy závisí na specifických podmínkách zakázky. Doporučujeme kontaktovat vámi vybranou specializovanou firmu, která vám poskytne přesnou kalkulaci. Likvidace azbestu/eternitu ceník

Proč zvolit odbornou firmu?

Demontáž a likvidace eternitu nejsou záležitosti, které se daly vyřešit svépomocí. Nesprávnou manipulací s eternitem riskujete nejen svoje zdraví (a mnohdy i život), ale také vysoké pokuty za nedodržení zákonných předpisů. Investice do odborné firmy, která zajistí bezpečnou likvidaci a dodržení všech pravidel, se v případě eternitu opravdu vyplatí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *