Přeskočit na obsah

Eternit a jeho nebezpečí

Eternit, známý také jako azbestocement, je stavební materiál, který byl v minulosti široce používán pro svou výhodnou kombinaci odolnosti a nízké ceny. Nicméně, s postupem času se ukázalo, že použití eternitu může být spojeno s vážnými zdravotními riziky. Tento článek se zaměří na to, jaké nebezpečí eternit představuje a proč je důležité s ním zacházet opatrně.

Co je eternit?

Eternit je materiál, který obsahuje azbest – minerál známý svou schopností odolávat teplotním změnám a chemickým vlivům. Azbest byl v minulosti hojně využíván v různých stavebních aplikacích, včetně střešních krytin, fasád, podlahových dlažeb a izolací. Eternit tedy vzniká kombinací azbestu a cementu, což mu dodává specifické vlastnosti.

Zdravotní rizika spojená s eternitem

  1. Azbestové vlákna: Při poškození eternitu, například při vrtání, řezání nebo demontáži, se mohou uvolňovat azbestová vlákna do ovzduší. Tato vlákna jsou velmi jemná a mohou být inhalována, přičemž se ukládají v plicích a dalších orgánech.
  2. Onemocnění plic: Dlouhodobé vystavení azbestovým vláknům může vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou:
  • Azbestóza: Chronické onemocnění plic způsobené zánětem a jizvením plicní tkáně v důsledku inhalace azbestu. Příznaky zahrnují dušnost a kašel.
  • Plicní rakovina: Vystavení azbestu zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic.
  • Mesotheliom: Vysoce agresivní forma rakoviny, která postihuje pleuru (vnější vrstvu plic) a je téměř výlučně spojena s expozicí azbestu.
  1. Výskyt onemocnění: Mnoho onemocnění spojených s azbestem se může projevit až desítky let po první expozici. To znamená, že lidé, kteří byli vystaveni eternitu v minulosti, mohou začít pociťovat příznaky až po mnoha letech.

Jak se chránit?

Pokud máte podezření, že váš domov obsahuje eternit, je důležité jednat opatrně:

  • Nezapojujte se do DIY projektů: Pokud plánujete práce, které by mohly narušit eternit, je vždy lepší povolat odborníky. Mnoho firem se specializuje na bezpečné odstraňování azbestu a může zajistit, že proces bude proveden podle všech bezpečnostních standardů.
  • Pravidelně kontrolujte stav eternitu: Pokud je eternit v dobrém stavu (netrhá se, nepraská), je menší pravděpodobnost, že uvolní azbestová vlákna. Pravidelné kontroly mohou pomoci zachytit problémy dříve, než se stanou vážnými.
  • Informujte se o legislativě: Mnoho zemí má přísné zákony a regulace týkající se nakládání s azbestem. Je důležité znát místní předpisy a dodržovat je.

Závěr

Eternit může být na první pohled běžným stavebním materiálem, ale jeho zdravotní rizika jsou vážná a nelze je podceňovat. Je důležité věnovat pozornost bezpečnosti a být informován o potenciálních nebezpečích spojených s azbestem. Pokud máte v domě eternit, doporučuje se konzultovat odborníky a pravidelně provádět údržbu a kontroly stavu tohoto materiálu. Naším cílem by mělo být ochrana našich zdraví i zdraví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *